תאריך לידה: 13/07/1930 כ"א תמוז תר"צ תאריך פטירה: 26/06/2004 ז תמוז תשס"ד בת רבקה ומאיר 74. מקום לידה: כנרת מקום קבורה: בית העלמין של כנרת
נעמי הייתה הילדה הראשונה שנולדה על "הגבעה", מקום התיישבות הקבע של הקיבוץ. אליה עברו חברי וילדי כנרת מ"חצר כנרת". הוריה של נעמי, היו שניהם ילידי וילנה. האב מאיר ספיר, היה מקבוצת הוילנאים הראשונה. רבקה הצטרפה מאוחר יותר לכנרת. הם נישאו עוד בהיותם ב"חצר", ועם המעבר ל"גבעה", הם זכו לקבל דירה, בבית הדרומי (מבין שלושת הבתים שנבנו על "הגבעה"). כאן גדלה נעמי, ועברה את כל ילדותה והתבגרותה, בלינה משפחתית, עם אחותה ואחיה, כבת בכורה. ובקשר הדוק עם ילדי השכנים, כשהווי מיוחד נוצר בכל בית, ובשלושת הבתים ביחד. בלילות הקיץ החמים, היו כל המשפחות יחד, ישנות על גג הבית.
נעמי עברה את מסלול החיים המשותפים לכל ילדי כנרת, פעוטון, גן ילדים, ושנות בית הספר בחברת הילדים ב"בצריף".
מכתה א' עד י', למדה כמו כל ילדי כנרת, בבית החינוך המשותף בדגניה. כשהייתה בכתה י"א, נפתח בית-הספר התיכון לחקלאות ע"ש ארתור רופין – "בית-ירח", שנת הלימודים ב- י"ב, הסתיימה בפסח, לפני פרוץ מלחמת השחרור.
נעמי הייתה תלמידה מוכשרת מאוד ואהובה מאוד על המורים. כשהייתה בת 6, קיבלו הוריה מתנה מחברים, פסנתר. הפסנתר הוצב ב"צריף". והיא התחילה ללמוד לנגן. נעמי בכישרונה, התחילה עד מהרה ללוות את שירי קבלות השבת והמסיבות בנגינת הפסנתר, והובילה את השירה גם במסיבות החברים. תוך לימוד מתמיד אצל טובי המורים בעמק-הירדן.
בשנת 1949, יצאה ללימודי נגינה ומוסיקה, בקונסרבטוריום – והאקדמיה למוסיקה. אחרי שסיימה את לימודיה התגייסה לצבא, ונשלחה לקורס מ"כ בנח"ל. היא השלימה רק מחצית מהקורס, ונשלחה לפיקוד הנח"ל, שם הכירו ביכולותיה בארגון שירה בציבור, והקימו לראשונה את צוות ההווי בנח"ל. כשסיימה את השרות הצבאי. חזרה לכנרת, והתחילה להעביר שעורי ריתמיקה ושירה לילדי הגיל הרך בכנרת, היא לימדה נגינה בפסנתר את הילדים בכנרת ואת ילדי בית-החינוך בדגניה. נעמי ארגנה את השירה והמוסיקה במסיבות החברים ובחתונות. בתקופה זו, היא חיברה את שירי הילדים הראשונים שלה, וגם פזמונים לאירועים בכנרת, שהתפרסמו מאוחר יותר.
בשנת 1954, היא נישאה לגדעון שמר, שחקן ובמאי. כעבור זמן הם עזבו את כנרת ועברו לעיר הגדולה. שם נולדה בתם – הללי. בתקופה זו היא מתחילה להתפרסם בארץ עם שירי הילדים שחיברה בכנרת, ויפה ירקוני שרה אותם בכל כלי התקשורת, פזמונים שחיברה ללהקת הנח"ל, ועם הצגת הזמר "חמש-חמש".
גדעון ונעמי נפרדו, אך השם "שמר" נשאר לה לתמיד.
מאז במשך כל השנים, היא כתבה שירים ללהקות צבאיות, לאמנים, לסרטים, להצגות יחיד ולמופעים, היו לה תכניות בטלביזיה, ועל במות. תמיד הקפידה על שירת הרבים. בכל שיריה, שזורים ימי ילדותה מכנרת, משפחתה, חיי ילדיה, וחיי העם ואירועים בתולדות עם ישראל. שנים כתבה בעיתון טור שקראה לו "שבשבת"
הקשר לבית ההורים. לאחותה ולנופי הכנרת התמיד כל חייה, והוטבע בשיריה.
ב - 1967, לפני מלחמת ששת-הימים, היא כתבה את השיר "ירושלים של זהב", שהפך לשיר בין לאומי כמעט, כהמנון ישראלי על ירושלים. תורגם לשפות רבות. והביא לה פרסום בין-לאומי.
בשנת 1968, היא נישאת בשנית, למרדכי הורביץ, גם הוא נותן ידו בכתיבה. ב- 1970 נולד בנה - אריאל, שזכתה לראות אותו בנישואיו ועוסק במוסיקה.
בשנת 1983, מוענק לנעמי פרס ישראל – לזמר העברי. היא נבחרת להיות חברה בוועד הלשון. עד שנת 2000 היא כותבת ופעילה, ושיריה ברובם הופכים נכס צאן ברזל. משנת אלפיים התדרדרה בריאותה, וקצב פעילותה ירד, היא נאבקת על יכולתה להמשיך ולתפקד כרגיל, דבר שהיה למעלה מכוחה.
ב – 26.6.2004 נפטרה נעמי בבי"ח סמוך לביתה בתל-אביב. הובאה לקבורה בבית-העלמין בכנרת, לפי בקשתה נקברה ליד הוריה. והמקום הפך למקום עליה לרגל של המונים.
השאירה אחריה את בעלה – מרדכי, את בתה הללי ובן זוגה עם שני ילדיה- נכדיה של נעמי. ואת בנה אריאל ואשתו.
צילום : יעל רוזן |
 |
|