תאריך לידה: 12/03/1902 ה' ניסן תרס"ב תאריך פטירה: 28/06/1994 י"ט תמוז תשנ"ד בן חוה ונח ברודניאק בן 92 במותו. מקום לידה: ליטא מקום קבורה: בית הקברות כנרת שורה: 8 מספר: 9 שנת עליה: 1920 קבוצת השתייכות: חברי כנרת
נולד בעיר וילנה, בליטא, לחוה ונח ברודניאק. שלמה היה בן יחיד בין שתי אחיות, האב מוסמך לרבנות, לא רצה להתפרנס מכך ורכש מנסרה לכלכת המשפחה, היה מעשי משכיל ודעותיו מתקדמות. האם, בת-הרבה מעיירה סמוכה, משכילה, מלומדת ואף ידעה עברית. הבית בעל אופי יהודי לאומי, ציוני, ספוג בתרבות רוסית כללית.
בגיל 15 וחצי, נכנס שלמה כחבר בתנועת "צעירי ציון" בוילנה. ב - 1919 סיים בהצטיינות את הגימנסיה והתקבל ללימודי הנדסה בבי"ס פוליטכני, בבורדו בצרפת. באותה תקופה נפתחות דרכים לעליה לא"י, נוסד סניף של "החלוץ" בוילנה. קבוצה של 20 בחורים ו - 8 בחורות מתארגנת לעלייה מיידית, הם וויתרו על המשך הלימודים, ושלמה ביניהם.
ב - 1920, בראש-השנה, הגיעה הקבוצה ה"וילנאית" (כפי שנקראו) לארץ. הם התחילו בהכשרת קרקע במגדל והמשיכו בהר-כנרת, יפי הנוף עם הכנרת הביא את שלמה לאמץ לו את השם "כנרתי". הקבוצה המשיכה בסלילת כבישים ובנין. ב1922- הצטרפה הקבוצה ל"חצר-כנרת" שעמדה כמעט בשיממונה,
ואימצו אותה לביתם הקבוע. שלמה השתלב מייד בין החברים המובילים שניהלו את כנרת. עבד בפלחה, בירקות ובהכשרת קרקעות.
ב - 1923 נישאו שלמה וחנה בת-חורין (קרקנובסקי), אף היא מחבורת הוילנאים, פעילה ובעלת יכולת, בכנרת נולדו להם ארבעת ילדיהם. בשנים 1925 - 1936, היה הגזבר של כנרת לסירוגין עם ש. הרחול, בשנים הקשות של דלות במשק.
בשנים 1927 - 1929 היה מרכז את קבוצת הבניין של הבתים הדשים על "הגבעה". ב - 1936 רכז את האיגוד ומען תוצרת הארץ בחיפה, נסע לחו"ל בשליחויות.
מ - 1938 עד 1948 - הוא ריכז את ענף תפוחי-האדמה, תקופה חקלאית ארוכה שזכר ודיבר עליה באהבה כל שנותיו.
ב 1948 - 1955 עבד במרכז החקלאי, ועסק ביישוב העלייה הגדולה שלאחר מלחמת העולם השניה.
במלחמת השחרור נהרג בנו דני, בקרב על "צמח", והוא נער בן 18 בלבד.
ב - 1954 נפטרה חנה אשתו ממחלה קשה, ולאחר שנתיים הוא נישא לדינה אחותה של חנה.
בשנים 1956 - 1960 הוא יוצא לנהל את סניף תנובה חיפה-צפון. בין השנים 1961 - 1966 הוא סמנכ"ל משרד החקלאות , עם השרים - משה דיין וחיים גבתי.
בשנים אלה הוא ריכז את כתיבת הספר "החצר והגבעה" עם ברכה חבס.
מ - 1968 עד 1972 היה מבקר "האיחוד" בתנועה הקיבוצית. בשנים 1972 - 1977 הקים וניהל את בי"ח "ארצ'רד" בכרמיאל, מטעם ספן ועץ-לבוד.
שלמה היה ציר ברוב ועדות התנועה וחבר במוסדותיה. במקביל היה פעיל גם בבית ומקפיד למלא כל החובות הקיבוציים. אהב לצאת לעבודה בשדה, עבד בבננות , בהשקיה ובכל עבודה. בשנים האחרונות השתלב בעבודה ב"חופית" מטקות והקפיד למלא את שעות העבודה עד יומו האחרון. ערך העבודה היה
מקודש בעיניו.
התמיד לתרום מניסיונו ויכולתו בכנרת, לא ויתר על הליכה לאסיפות ודיונים חברתיים וכלכליים. היה מצוי בענייני הקרקעות של כנרת ומסר לדור הצעיר את כל המידע והנחישות לגבי שמירתן. הייתה למעורבותו תרומה עצומה לניהול חיי כנרת. חיוניותו לא פגה, כל השנים נהג לשחות בבריכה מדי יום בקיץ, ובחורף היה הולך לירדן. השתתף בשמחות, בשירה, בברכות, ואף הספיד וליווה את יקירי הקיבוץ למנוחתם האחרונה. היה האחרון מהקבוצה הוילנאית בכנרת.
שלמה הרבה לכתוב שירים, את חלקם קרא באירועים שונים ואף פרסם אותם בעלון כנרת בבהירות חשב על יום מותו ובחר משפט משיר של לוי בן-אמיתי "נסוג לשדות רחוקים", כך רצה לספר לחבריו על פטירתו והליכתו לתמיד.
4 וחצי חודשים לפני פטירתו, והוא בן 92, שכל את נכדו-חן, בנו של נח, צעיר ילדיו.
השאיר אחריו את דינה אשתו, את בניו- אמקה, אירה ונח, כלותיו וחתנו, ואתם 9 נכדים ו - 6 נינים.
|